A vállalkozás népszerűsítése a szakképzésben (ProVoCent)

A komáromi székhelyű Szövetség a Közös Célokért együttműködő partnerként egy közös projektet valósít meg a budapesti Interregio Fórum Egyesülettel. A Szlovákia és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködési projekt  célja a vállalkozói készségek fejlesztése a szakképzés területén és a határon átnyúló szakmai együttműködés hatékonyabbá tétele és erősítése.

A projekt vezető partnere, a budapesti székhelyű Interregio Fórum Egyesület, közhasznú szervezetként alakult 1997-ben. Célja az innovatív gyakorlatok kidolgozása és terjesztése a Duna Régióban. Az Egyesület profilja a regionális együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázása, az új lehetőségek és innovációs gyakorlatok terjesztése. Legfontosabb fókusz-területük az infokommunikáció újszerű alkalmazása olyan területeken mint az oktatás és a turizmus-fejlesztés. Partnerünk számos eredményesen befejezett és jelenleg is futó projekttel büszkélkedhet, amelyek közül a Duna régió szakképzési klaszter kialakítását emelnénk ki.

Az Egyesületről, annak partnereiről és projektjeik részleteiről az interregioforum.hu weboldalon tájékozódhatnak. A kapcsolattartási e-mail címük: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

A pályázat részletes adatai:

A pályázatot az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz az InterRegio Forum Association (Interregio Fórum Egyesület) adta be mint vezető partner, SKHU/1601 számmal.

A pályázat pontos regisztrációs száma: SKHU/1601/4.1/062

-     A program hivatalos megnevezése: Interreg V-A Slovakia Hungary Cross Border Cooperation Programme. (Interreg V-A Szlovákia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program).

-      A pályázat hivatalos megnevezése: Promoting Enterpreneurship in the Vocational Education. (A vállalkozás népszerűsítése a szakképzésben)

-         A projekt mozaikszava: ProVocEnt.

       Szövetség a Közös Célokért társulás szakképzési hálózata

Felismerve, hogy a szakképzés az oktatáspolitika fontos része, a Szövetség a Közös Célokért társulás már számos szakmai konferenciát szervezett ahol a szlovákiai magyar szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői és szakemberei elmondhatták véleményüket és kicserélhették szakmai tapasztalataikat. A szakképzéssel kapcsolatos problémákat látva 2015. november 27-én Dunaszerdahelyen megalakítottuk a szlovákiai magyar szakképzéssel foglalkozó intézmények és szakemberek hálózatát, amelynek mára már tagja 23 oktatási intézmény. A hálózat fejlesztése és a szakmai konferenciák szervezése továbbra is társulásunk egyik legfontosabb célkitűzései közé tartozik. A projekt révén még erősebbé válhat a szlovákiai magyar szakképzési hálózat.

Társulásunk már 2003 óta gyűjti tapasztalatait a régiófejlesztés, a szakképzés és felnőttképzés területén, sikeresen megvalósítva számos magyarországi, szlovákiai és Európai Uniós pályázatot. Célunk továbbra is az oktatás hatékonyságának növelése, vállalkozói készségek fejlesztése, kutatások és felmérések készítése.

A projekt leírása

Szlovákia és Magyarország területén komoly szakemberhiány alakult ki, a munkaerőpiacról hiányzik a szakképzett munkaerő. A szakképző iskolák és intézmények szakképzési kínálata egyre kevésbé felel meg a munkaerő-piaci igényeknek. A projekt célja, hogy a szakképzésben tanuló diákokat motiválja a vállalkozói készségek elsajátításában, ezzel ösztönözve, a szülőföldön való elhelyezkedést és boldogulást.

A vállalkozói készségek manapság elengedhetetlenek a sikeres életvezetéshez, mégis gyakran kiaknázatlanok, vagy épp elhanyagoltak maradnak. A magyar-szlovák határterületi régió sem kivétel ez alól: a vállalkozási készségek kamatoztatása messze áll a száz százaléktól ezen a területen is.

Általánosságban elmondható, hogy a vállalkozói készségek és kompetenciák oktatása egy gyakran vitatott és nehéz téma a szakmabeliek között a határ mindkét oldalán. A nehézségek ellenére azonban megfigyelhető, hogy minden évben több ezer olyan diák végez a szakiskolákban, akiknek meg van a szakmai tudásuk arra, hogy új vállalkozásokat, vagy éppen új start-upokat indítsanak el és sikeres szakemberként dolgozzanak bennük. Azonban a jó példák, az ösztönző erők és a vállalkozási készségek hiányában, megriadnak attól, hogy szakmai képességeiket új vállalkozásokban, vagy épp régi, de átalakításra váró családi cégekben kamatoztassák. Többek között ezekért hiszünk mi abban, hogy a fiatalok vállalkozói készségekkel való felruházása kulcsszerepet játszhat a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításában és a helyi gazdaság fejlesztésében is.

A projektünk olyan oktatási eszközöket és támogató hálót hoz létre a szakiskolai tanulók számára, mely a vállalkozások irányába tereli érdeklődésüket, és segít számukra a megfelelő készségek elsajátításában ahhoz, hogy vállalkozói karrierre lépjenek. Emellett, támogatjuk a határ menti régió gazdasági fejlődését, bebizonyítva azt, hogy egy országok közötti együttműködés milyen sokszínű és új lehetőségeket tartogat a kezdő vállalkozók számára.

Ebből kifolyólag a célcsoportunk a következő alcsoportokból áll:

-               fiatalok, akik utolsó szakiskolás évükben járnak;

-               fiatal munkanélküli szakemberek;

-               szakiskolák és

-               oktatási intézmények.

A projekt céljai

A projekt célja egy határon átnyúló együttműködés létrehozása, ahol a vállalkozói készségek fejlesztését támogatjuk a szakképzés keretein belül, azért a következő hosszútávú célok elérése érdekében:

-               növeljük a vállalkozási kedvet a határmenti régióban a fiatal szakemberek körében,

-               fejlesszük a határmenti együttműködést,

-               kiaknázzuk a határmenti gazdasági potenciált,

-               küzdjünk a fiatalkori munkanélküliség ellen.

A konkrét célok között szerepelnek:

              a vállalkozói oktatás problémáinak elemzése és megfelelő módszerek valamint eszközök létrehozása a problémák kezelésére,

-               pozitív példák bemutatása a fiatalok körében és ösztönzés a vállalkozói karrier építésére,

-               összegyűjteni és továbbadni a legjobb ötleteket és tapasztalatokat,

Rá kell mutatnunk arra is, hogy projektünk egy nagyon sérülékeny életszakaszban lévő célcsoportot céloz meg: fiatalokat, akik megfelelő oktatás, pozitív példák és ösztönzés hiányában a jobb megélhetés eredményében elhagyhatják szülőföldjüket.

Hisszük, hogy eredményeink és produktumaink (tanulmányok, elemzések, e-learning tananyagok, oktatási módszerek) jó gyakorlatként járnak majd elől Szlovákia és Magyarország közötti gazdasági fejlesztések témájában.