Finanszírozási módok

Olvassa el a finanszírozási lehetőségek különböző válfajairól (pl. a vissza nem térítendő és egyéb támogatásokról, a kölcsönökről, a díjakról, a garanciákról és a közbeszerzési szerződésekről) készült leírást.

Vissza nem térítendő támogatás
A vissza nem térítendő támogatás az uniós szakpolitikák célkitűzéseinek elérését segítő projektek finanszírozására szolgál. Az EU a kutatástól kezdve az oktatáson át a humanitárius segítségnyújtásig több különböző területen nyújt vissza nem térítendő támogatást.
Támogatások
A támogatások formájában biztosított források felett közvetlenül az uniós tagállamok kormányai rendelkeznek, nem pedig az Európai Bizottság. Erre a finanszírozási típusra példa a mezőgazdasági termelőknek juttatott agrártámogatás. A tagállami kormányok által kezelt pénzügyi források az uniós költségvetésben meghatározott finanszírozási források mintegy 80%-át teszik ki.

Díjak
Díjban a Horizont 2020 keretében rendezett versenyek győztesei részesülnek. Ez a finanszírozási forma pénzbeli ösztönzőként vagy pénznyereményként is ismert. A díj lehet készpénz, hirdetési felület vagy promóció is.

Közbeszerzési szerződések
A Bizottság közbeszerzési pályázatok, illetve ajánlati felhívások révén szerzi be az általa igényelt árukat és szolgáltatásokat, illetve így gondoskodik arról, hogy elkészüljenek a számára szükséges építési beruházások.

Kölcsönök, garanciák és tőkefinanszírozás
Az EU kölcsönök, garanciák és tőkefinanszírozás révén is segíti az uniós szakpolitikai célkitűzések és programok megvalósítását.

Forrás: Europa Union