Megállapodás aláírása, a támogatás igénybevétele

Ha a Bizottság elfogadott egy projektjavaslatot, és döntött a finanszírozás odaítéléséről, a következő stádiumban a feleknek támogatási megállapodást kell aláírniuk.

A megállapodás aláírása után
Miután a pályázat pozitív elbírálásban részesült, sor kerülhet a megállapodás aláírására. A projekt megvalósítása rendszerint a megállapodás aláírása után veszi kezdetét. Miután aláírták a szerződést, a kedvezményezetteknek tartaniuk kell magukat az eljárás menetéhez, és teljesíteniük kell bizonyos követelményeket.

A támogatás igénybevételének feltételei a következők:
• a kedvezményezetteknek meg kell adniuk minden olyan jogi és adminisztratív információt, amelyet a pályázat nem tartalmazott;
• a támogatási megállapodásban szereplő projektleírásnak meg kell egyeznie a benyújtott pályázat tartalmával;
• a kedvezményezetteknek adott esetben ki kell igazítaniuk az eredeti projektjavaslatot az értékelési jelentésben foglaltak szerint;
• konzorciumi megállapodás: előfordulhat, hogy a pályázatot benyújtó konzorcium tagjainak kötelező megállapodást kötniük egymással.

Mire számíthatnak a sikeres pályázók a támogatás odaítélése után?
A támogatást általában nem egy összegben, hanem a projekt időtartama alatt több részletben folyósítják a részükre. A támogatási megállapodás aláírása után a kedvezményezettek ún. előfinanszírozást kapnak, a projekt megvalósítása során pedig egy vagy több alkalommal időközi kifizetésben részesülnek.

A projekt befejezése után kerül sor a fennmaradó egyenleg kifizetésére. Az időközi kifizetésekre, illetve az egyenlegkifizetésre a projekt előmenetelének, illetve teljesítésének függvényében kerül sor. A kedvezményezetteknek tartaniuk kell magukat a támogatási megállapodásban megszabott jelentéstételi határidőkhöz.

Forrás: Europa Union